HELSINGIN KÄVELYFESTIVAALI 7.-27.4.2025
HELSINGIN HISTORIAA:
Koirien Helsinki
11.4. klo 17.00
Helsinki on pullollaan koiratarinoita. Missä palvelivat Suomen ensimmäiset poliisikoirat? Entä missä muissa ammateissa koirat ovat toimineet? Millaisia koiria on ollut presidenteillä tai tunnetuilla taiteilijoillamme? Leppoisalla lenkillä tassutellaan ympäri reviiriä ja nuuskitaan koirien kulttuurihistoriaa.
Lähtöpiste: M.A. Castrenin patsas, Aurorankatu 1(Kansallismuseon eteläpuolella). Päätepiste: Ullanlinnankatu 1
Kesto: 120 min.
Opas: Jukka Palm, Helsinki-opas, eräopas ja kahden koiran nöyrä palvelija.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Maahanmuuttajien jalanjäljissä
16.4. klo 17.00
Fazer, Stockmann, Paulig, ja Sinebrychoff ovat suuria yrityksiä ja nimiä jotka jokainen suomalainen tunnistaa. Yhteistä kaikille on se, että ne ovat maahanmuuttajien perustamia – maahanmuuttajien, jotka ainutlaatuisella näkemyksellä ja suunnattomalla ahkeruudella onnistuivat miltei tyhjästä luomaan jotain valtavan menestyksekästä ja merkittävää. Mutta miten kaikki sai alkunsa? Miten ja miksi Fazerit, Stockmannit, Pauligit ja Sinebrychoffit saapuivat juuri Suomeen ja Helsinkiin? Miten he saivat jalansijaa yhteiskunnassamme, ja onnistuivat vaikeuksien kautta lyömään läpi? Maahanmuuttajien jäljillä -kierroksella paneudutaan näihin kysymyksiin, ja tutustutaan samalla paikkoihin, jotka ovat olleet keskeisiä näiden yritysten historiassa.
Lähtöpaikka: Telakkapuistikko (Kohottava voima -patsaan kohdalla). Päätepiste: Kluuvikatu 3.
Kesto: 90 min.
Opas: Kasper Mårtenson, auktorisoitu Helsinki- ja Suomenlinnaopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Kenen kadulla kuljet?
26.4. klo 11.00
Helsingin kadunnimien ja paikkojen historiaa. Kuka ihmeen Fabian antoi nimensä Fabianinkadulle? Kuka oli Liisankadun Liisa? Entä miten jywähiiri liittyy kaupungin nimistöön? Mitkä ovat kaupungin vanhimmat kadut? Millä perusteella katuja ja muita paikkoja on aikojen saatossa nimetty? Kuka on saanut eniten nimiä Helsingin nimistöön? Kierroksella kävellään Kruununhaan alueella ja tutustutaan Helsingin nimistön vaiheisiin.
Lähtöpaikka: Liisanpuistikko. Kierros päättyy Senaatintorille.
Kesto: 90 min.
Opas: Pauli Jokinen, Helsingin historiaan erikoistunut kirjailija ja kävelyopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Eläintarhan huvilat
24.4. klo 16.00
Eläintarhan laajalla puistoalueella on sijainnut useita huviloita, joista osa on vielä jäljellä. Alueen huviloista tunnetuin on nykyinen kirjailijatalo Villa Kivi, jossa Maila Talvio järjesti lukupiirejään. Keitä muita huviloissa asui, mitä toimintaa niissä oli, miksi ja milloin osa rakennuksista purettiin? Tällä kierroksella tutustumme Linnunlaulun ja Eläintarhan historiaan ja nykypäivään purettujen ja paikallaan sinnitelleiden villojen tarinoiden kautta.
Lähtöpaikka: Kaupunginteatteri, Eläintarhantie 5.
Kesto: 90 min.
Opas: Soili Poikonen, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Helsingin suurpommitukset 1944
7.4. klo 18.00
Helsingin suurpommitukset olivat jatkosodan aikana helmikuussa 1944 Neuvostoliiton ilmavoimien suorittamat kolme ilmahyökkäystä Helsinkiin. Pommitusten tavoitteena oli murtaa Suomen puolustustahto ja pakottaa maa rauhaan. Helsinki säästyi kuitenkin suurtuholta. Miksi näin tapahtui? Lähde Ville Jalovaaran vetämälle kävelykierrokselle Helsingin kohtalon öihin. Jalovaara on käsitellyt aihetta kirjassaan Helsinki 1944 (SKS 2023).
Lähtöpaikka: Rikhardinkadun kirjaston edusta, Rikhardinkatu 3. Päätöspaikka: Suomen Pankki, Snellmaninaukio.
Kesto: 80 min.
Opas: Ville Jalovaara, historiantutkija & dosentti.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Lapinlahden sairaalan ja puiston vaiheita
9.4 klo 17.00
Tiesitkö, että Lapinlahti toimi Helsingin yliopiston psykiatrian klinikkana vuoteen 2006 saakka? Lapinlahti on Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala, jonka pitkään historiaan nivoutuu mielenterveyden hoidon erilaiset vaiheet. Myös Lapinlahden upea puisto kertoo osaltaan sairaalan historiasta. Tervetuloa kuulemaan lisää.
Lähtöpaikka: Lapinlahdenpolku 8, päärakennuksen etupiha.
Kesto: 80 min.
Opas: Katja Liuksiala työskentelee Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:ssä koordinaaattorina. Hän on aiemmin työskennellyt Lapinlahden sairaalassa 10 vuotta toimintaterapeuttina.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
POLIITTISTA HISTORIAA:
Helsingin työväenhistoriaa
12.4. klo 12.00
Helsingin työväenhistoriaa 1890-luvulta sisällissotaan. Tarinoita yleislakoista, äänioikeuskamppailusta, kotiapulaisten asemasta ja maanalaisista kapinahankkeista. Milloin ja miksi järjestettiinkään Helsingin ensimmäinen mielenosoitus? Aiheeseen liittyen sivutaan myös tuon ajan venäläistä vallankumoustoimintaa Helsingissä.
Lähtöpaikka: Kukontori (Kauppakeskus Forumin yläpuolella). Kierros päättyy Hakaniemeen.
Kesto: 120 min.
Opas: Reko Ravela. Opas on yhteiskunnallisten liikkeiden ja työväenhistorian harrastaja, jolla on aiheeseen sukuhistoriallinenkin kytkös.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Punainen Kallio
13.4. klo 13.00
Kallion ja Sörnäisten työvänhistoriaa 1900-luvun alkupuolelta. Kierroksella käydään työväenhistoriaa Kalliossa ja Sörnäisissä sisällissodan jälkimainingeista jatkosodan aikaiseen maanalaiseen toimintaan asti, välillä vanhempiakin tapahtumia käsitellen.
Lähtöpaikka: Paasivuoren puistikko (Siltasaari, Paasitornia vastapäätä). Kierros päättyy Katri Valan puistoon.
Kesto: 120 min.
Opas: Reko Ravela. Opas on yhteiskunnallisten liikkeiden ja työväenhistorian harrastaja, jolla on aiheeseen sukuhistoriallinenkin kytkös.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Levottomuuksien Helsinki
14.4. klo 17.30
17.4. klo 17.00
Eduskuntatalon pylväät värjättiin verenpunaisella maalilla syksyllä 2024. Huomiota ja hämminkiä on osattu ennenkin aiheuttaa oman asian vuoksi. Kierroksella tutustutaan lähihistorian legendaarisiin levottomuuksiin. Miksi mellakkapoliisien saartorengas kiristyi Postitalolla 2006? Mitä Greta Thunberg tekikään Kaisaniemessä? Entä mitä kävi poliisille, joka suihkutti pippurisumutetta maassa istuvien mielenosoittajien kasvoille? Levottomuuksien Helsinki -kierroksella myös palautetaan mieleen mitä milloinkin vastustettiin ja miksi? Toteutuivatko mellakoitsijoiden toiveet?
Lähtöpaikka: Eduskuntatalolta, K.J. Ståhlbergin patsaan juurelta, Mannerheimintie 30, kierros päättyy Varsapuistikkoon.
Kesto: 90 min.
Opas: Teppo Similä, toimittaja ja viestinnän asiantuntija
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Valvontakomission ja vaaran vuosien Helsinki
13.4. klo 14.00
Syksyllä 1944 Helsinkiin saapui neuvostoliittolaisen kenraalieversti Andrei Zhdanovin johtama Liittoutuneiden valvontakomissio. Alkoi neljä vuotta kestänyt ajanjakso, joka tunnetaan meillä ”vaaran vuosina”. Sen aikana Suomen itsenäisyys oli veitsen terällä. Uuden tutkimuksen Stalinin marionetit? (SKS 2025) komission ajasta huhtikuun lopussa julkaisevan Ville Jalovaaran vetämällä kierroksella käydään katsomassa niin komission päämajana toiminutta hotelli Tornia kuin Ullanlinnassa valvontakomission brittiläisen osaston majapaikkaa.
Lähtöpaikka: Hotelli Tornin pääovi Yrjönkatu 26. Päätöspaikka: Ullanlinna, Puistokatu 11.
Kesto: 90 min.
Opas: Ville Jalovaara, historiantutkija & dosentti.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Rauhankävely Arndt Pekurisen jalanjäljissä
27.4 klo 13.00
Aseistakieltäytyjä ja pasifisti Arndt Pekurinen on aina ajankohtainen ja erityisesti nyt militaristisena aikana Nato-Suomessa, kun maailmassa lietsotaan suursotaa ja jo monin paikoin soditaan. Pekurinen pidätettiin Hakaniemessä 15.11.1929 ja vietiin kutsuntatoimistoon Kasarmikadulle, jossa hän ilmoitti kieltäytyvänsä asepalveluksesta ja pukemasta sotilaspukua päälleen. Siitä lähti liikkeelle vuosien vankilakierre ja taistelu mahdollisuudesta korvata asepalvelus siviilipalveluksella. Pekurisen matka päättyi Vienan Karjalan metsiin 5.11.1941, kun armeija teloitti hänet. Kuljemme Hakaniemestä läpi historiallisen empirekeskustan Kasarmikadulle. Pekurisen tarinan lisäksi pysähdymme kohteissa pohtimaan Suomen sota-aikoja, pasifismia ja fasismin lumoa. Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Tinkimätön kuolemaan saakka (Bazar, 2022) Kirjaa myytävänä kävelyn yhteydessä à 15 e.
Lähtöpaikka: Pengerkatu 22. Kierros päättyy Kasarmikadulle.
Kesto: 120 min.
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Mannerheimin Helsinki
16.4. klo 17.00
Hulttio vai kansallissankari? Lahtarikenraali vai vapaustaitelija? Kenties hieman molempia. Kävelykierroksella kuljetaan Gustaf Mannerheimin jalanjäljissä Helsingissä. Kierretään paikoissa, jotka liittyvät marsalkkaan ja kerrotaan niihin liittyviä tarinoita. Kierroksella kuullaan missä hän kivitti ikkunoita rikki, missä vietti sodan ensimmäiset päivät, miten hänen isänsä aiheutti skandaalin yliopistolla?
Lähtöpaikka: Meritullinkatu 12. Kierros päättyy Kiasmalle.
Kesto: 90 min.
Opas: Pauli Jokinen, Helsingin historiaan erikoistunut kirjailija ja kävelyopas
Liput: 15 e. Lippukauppa.
RIKOSKÄVELYT:
Bodominjärven mysteeri
18.4. klo 12.00
Helluntaina 1960 neljä nuorta lähti telttailemaan Espoon Bodominjärvelle. Vain yksi heistä palasi elävänä, hänkin vakavasti loukkaantuneena. Kolme nuorta surmattiin kylmäverisesti telttaan. Mitä Bodominjärvellä tuona yönä tapahtui? Kuka oli murhasta epäilty kioskinpitäjä? Mistä löytyi Nissen ja Sepin kengät? Mihin katosi nuorten lompakot? Entä murha-ase? Kävelyretkellä tutustutaan paikkoihin, jotka liittyvät Suomen kenties tunnetuimpaan murhamysteeriin. Kierroksella kerrotaan, miten poliisitutkinta eteni, millaisessa maailmassa vuonna 1960 elettiin, miten lehdistö suhtautui tapaukseen ja keitä kaikkia verityöstä epäiltiin.
Lähtöpiste: Retken lähtöpaikka on Oittaan Campingin vastaanoton edustalta (Oittaantie 1, Espoo). Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 90 min.
Opas: Pauli Jokinen, rikoshistoriaan erikoistunut kirjailija ja kävelyopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Salamurhia ja terroristeja
22.4. klo 17.00
1900-luvun alussa Helsingissä tehtiin lukuisia poliittisia salamurhia, pommi-iskuja ja muita veritekoja. Kenraalikuvernööri Bobrikovin murha Senaatissa vuonna 1904 lienee Suomen tunnetuin poliittinen salamurha. Kaupungissa piileskeli monenlaisia terroristeja, salakuljettajia, vallankumouksellisia ja aktivisteja. Keitä he oikein olivat ja miten he valitsivat kohteensa? Kävelykierros on aikahyppy tyystin erilaiseen Helsingin historiaan.
Lähtöpaikka: Annantalon pihalta, Annankatu 30. Kierros päättyy Senaatintorin lähistölle.
Kesto: 90 min.
Opas: Pauli Jokinen, rikoshistoriaan erikoistunut kirjailija ja kävelyopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Syntinen Helsinki
24.4. klo 16.00
Tervetuloa syntiseen Helsinkiin, joka huokuu rakkautta, erotiikkaa ja myös rikoksia. Tällä kierroksella selviää, missä oli Helsingin tunnetuimmat punaisten lyhtyjen alueet, miten takaovista kuljettiin elokuvateattereihin katsomaan aikuisviihdettä, miten eroottisia lehtiä salakuljetettiin Suomeen ja miten alastonpatsaat saivat kaupunkilaiset sekaisin. Tässä Helsingissä liikuttiin lain molemmilla puolilla.
Lähtöpaikka: Punavuorenkatu 9 (kierros päättyy Esplanadille)
Kesto: 90 min.
Opas: Pauli Jokinen, rikoshistoriaan erikoistunut kirjailija ja kävelyopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
HELSINKI-KIRJOJEN ILTAPÄIVÄ:
Su 13.4. klo 15-17, Keskustakirjasto Oodi, 3. kerros.
Helsingin kävelyfestivaali järjestää kirjatapahtuman, jossa haastatellaan Helsingistä kirjoittaneita kirjailijoita. Keskustelutilaisuudessa kirjailijat kertovat tuoreista teoksistaan:
- Klo 15.00 Petri J. Kosonen: Yli Pitkänsillan (Lector)
- Klo 15.30 Henrik Meinander: Helsinki – erään kaupungin historia (Siltala)
- Klo 16.00 Laura Kolbe: Kosmos – Ravintola ja perhe 1924–2024 (Siltala)
- Klo 16.30 Elina Seppälä: Taiteilijoiden Kulosaari (SKS)
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
ULKOPAKOPELIT:
Pakopeli Töölön taivaan alla
17.4. klo 17.00
Pääsettekö pois Töölöstä? Ulkopakopelissä yhdistyy pakopelin, kaupunkiseikkailun ja -suunnistuksen elementtejä. Peli kisataan 2-6 hengen kisatiimeissä. Tiimit lähetetään yhtä aikaa suorittamaan tehtäviä, jotka vaativat nokkeluutta, näppäryyttä, tiedonhakua ja valokuvaamista. Samalla varmasti opitte kaupungista jotain uuttakin. Taatusti erilainen tapa liikkua kaupungissa.
Toimi näin:
– Hankkikaa jokaiselle tiiminne jäsenelle lippu. Tiimissä voi olla 2-6 jäsentä.
– Tulkaa lähtöpaikalle noin 10 min. etukäteen. Lähtöpaikka Nervenderinpuistikko.
– Lähtöpaikalla kerrotaan pelin ohjeet ja säännöt sekä jaetaan tehtävät. Sitten vaan matkaan – nopeiten tehtävät suorittanut joukkue voittaa! Maali on Kampissa. Aikaa tehtävien suorittamiseen on max. 90 minuuttia.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Pakopeli Kaivopuiston taivaan alla
26.4. klo 11.00
Pääsettekö pois Kaivopuistosta? Ulkopakopelissä yhdistyy pakopelin, kaupunkiseikkailun ja -suunnistuksen elementtejä. Peli kisataan 2-6 hengen kisatiimeissä. Tiimit lähetetään yhtä aikaa suorittamaan tehtäviä, jotka vaativat nokkeluutta, näppäryyttä, tiedonhakua ja valokuvaamista. Samalla varmasti opitte kaupungista jotain uuttakin. Taatusti erilainen tapa liikkua kaupungissa.
Toimi näin:
– Hankkikaa jokaiselle tiiminne jäsenelle lippu. Tiimissä voi olla 2-6 jäsentä.
– Tulkaa lähtöpaikalle noin 10 min. etukäteen. Lähtöpaikka Muukalaiskadun ja Ullankadun kulmassa. Pelin päätepiste on samassa paikassa.
– Lähtöpaikalla kerrotaan pelin ohjeet ja säännöt sekä jaetaan tehtävät. Sitten vaan matkaan – nopeiten tehtävät suorittanut joukkue voittaa!. Aikaa tehtävien suorittamiseen on max. 90 minuuttia.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
KULTTUURI- JA TAIDEHISTORIAA:
Lastenkirjojen Helsinki
8.4. klo 17.00
14.4. klo 17.00
Keitä olivat satusetä ja yhdeksän mustaa joutsenta? Miten Tovesta tuli lastenkirjailija? Kävelyllä kierretään lastenkirjallisuuden syntyyn ja kehitykseen vaikuttaneiden ihmisten kulmilla Helsingin keskustassa ja tutustutaan samalla 1800- ja 1900-luvun lapsuuteen.
Lähtöpaikka: Topeliuksen patsas Taru ja Totuus Esplanadilla (Ruotsalaisen teatterin vieressä). Kierros päättyy Annantalolle.
Kesto: 90 min.
Opas: Milla Niini. Helsinki-opas, kansatieteilijä, varhaiskasvattaja ja satujen suuri ystävä.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Kirjallisuutta ja veistotaidetta
10.4. klo 16.00
Keskustassa kulkevalla reitillä tutustumme kirjallisuusaiheisiin veistoksiin ja muistomerkkeihin. Kuuluisien kirjailijoiden muotokuvia ovat luoneet oman aikansa merkittävimmät kuvanveistäjät, kuten Walter Runeberg, Ville Vallgren ja Gunnar Finne. Yksi kirjailija on saanut samana vuonna peräti kaksi muistopatsasta, ja toinen on ollut merenneidon mallina. Reitin varrella kunnioitetaan myös unohdetun bibliofiilin työtä ja tutustutaan Kalevala-aiheisiin veistoksiin.
Lähtöpaikka: Koulupuistikko, Korkeavuorenkatu 25
Kesto: 90 min.
Opas: Soili Poikonen, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
KIERROKSIA KAUPUNGINOSISSA:
Lauttasaari – kieltolain Pikku-Viro
8.4. klo 18.00
Kävelyllä paneudutaan 1920- ja 1930-luvun puuhuviloiden Lauttasaareen, kieltolain ajan ”Pikku-Viroon”. Lauttasaaren kalastajista monet olivat pirtumiehiä, joista jotkut heti kieltolain jälkeen salakuljettivat ihmisiä Neuvostoliittoon. Kalastajissa oli Nahkahousujen saaren venetelakan omistajia, jotka suojelivat Tiiraluodon merilintuja. Lauttasaaren rannat olivat olleet Venäjän sotilasaluetta, ne avautuivat itsenäisyyden aikana retkeilyalueiksi. Kävelyllä kierrämme Hevosenkenkälahden rantoja.
Lähtöpaikka: Lauttasaaren uimaranta, Kasinonranta-kesäkahvilan edusta (Kuikkarinne 1).
Kesto: 120 min.
Opas: Eero Haapanen, Helsingin saariston kalastajia tutkinut rantojen kulkija ja arkistotutkija.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Pikku-Huopalahden ja Ruskeasuon kierros
23.4. klo 17.00
Kävelykierroksella tutustutaan Pikku-Huopalahden jännittävään postmodernismiin ja Ruskeasuon pehmeään funktionalismiin. Molemmilla alueilla on mielenkiintoinen ja pitkä historia sekä monipuolista rakennuskantaa.
Lähtöpaikka: Folkhälsanin edestä (Mannerheimintie 97). Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 120 min.
Opas: Jorma Heimonen FM, TM, rakennushistorian harrastaja
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Kamppi ja Punavuori – laitakaupungin tie loistoon
23.4. klo 17.00
Rööperin kallioista rantaa asuttivat ensin kalastajat, sen jälkeen se sai kyseenalaisen maineen salakuljettajien sekä kovanaamojen asuinsijana. Kampin kentillä taas harjoittelivat läheisen kasarmin sotilaat. Kaupungin kivitalot ovat korvanneet kentät ja kalliot sekä myöhemmät työläisten puutalokorttelit. Tule kuulemaan ja näkemään laitakaupungin tarina!
Lähtöpaikka: Kampintori. Kierros päättyy Bulevardille.
Kesto: 100 min.
Opas: Tuula Pohjalainen – Auktorisoitu Helsinki-opas ja hyväntuulinen tarinankertoja.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Töölön tarina
15.4. klo 17.30
Tervetuloa kuulemaan Töölön tarina! Tämä kierros vie Etu- ja Taka-Töölön kaduille, joilla kuulet, miten kaupunginosa syntyi yli 100 vuotta sitten. Töölö oli aikanaan maan suurin rakennustyömaa. Mitä oli noilla karuilla kallioilla aikaisemmin ja mistä ihmeestä nimi Töölö on tullut? Mikä on entisen Suurtorin tulevaisuus, entä säilyykö Kivelä-Hesperian sairaala-alue tulevaisuudessa?
Lähtöpaikka: Ravintola Eliten edestä, Eteläinen Hesperiankatu 22. Lopetus Runeberginkatu 32.
Kesto: 90 min.
Opas: Tuula Pohjalainen, Töölöön erikoistunut Helsinki-opas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Jugend hurmaa elokuvien Kruununhaassa
9.4. klo 17.30
Kun Helsingistä tuli pääkaupunki yli 200 vuotta sitten, olivat Kruununhaan pohjoisosan talot matalia puutaloja. Kierrämme katuja, joilla puutalot vuosien saatossa korvautuivat jykevillä kivitaloilla. Kallioinen maasto pakotti sijoittamaan ne hauskoiksi katunäkymiksi, joita kiertelemme Kruununhaan pohjoisosassa. Jugend-arkkitehtuuri hurmaa näillä kulmilla, joilla on kuvattu satoja suomalaisia elokuvia.
Lähtöpaikka: Liisankatu 13, Sibelius-lukion edessä. Kierros päättyy Liisanpuistikkoon.
Kesto: 90 min.
Opas: Tuula Pohjalainen, Helsinki-opas, jonka kaupungin monet tarinat ovat vieneet mukanaan.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
PYÖRÄKIERROS:
Merellinen pyöräretki
21.4. klo 12.00
27.4. klo 12.00
Tule mukaan pyöräretkelle, joka kulkee rauhallista tahtia kauniita rantateitä pitkin Stadista Espooseen ja takaisin. Noin 22 km pituisella reitillä kohtaamme kulttuuria, museoita, arkkitehtuuria, luontoa ja teknologiaa. Matkalla pysähdyksiä, joissa opas kertoo tarinoita kohteiden historiasta. Omakustanteinen kahvitauko Tarvaspäässä. Asiakkaat osallistuvat kierrokselle omilla pyörillään.
Lähtöpaikka: Itämerentori, Ruoholahti. Retki päättyy samaan paikkaan. Retken voi halutessaan päättää Otaniemen tai Lauttasaaren metroasemille.
Kesto: 2,5-3 tuntia
Opas: Marja Hakola. Helsinki-opas, joka rakastaa pyöräilyä kotikaupungissaan ja sen läheisyydessä.
Liput: 20 e. Lippukauppa.
KIERROKSIA LUONNONHELMASSA:
Luontoretki Vuosaaren huipulle
25.4. klo 17.00
60 metriin kohoava Vuosaaren huippu ympäristöineen on nykyään kiehtova ja monimuotoinen luontokeidas. Miten vuosisatoja kaivostoiminnan kohteena ja kaatopaikkana olleesta alueesta muokattiin virkistysalue. Leppoisalla luontoretkellä tutustumme paitsi alueen historiaan ja geologiaan myös eläimiin ja kasveihin sekä tiirailemme huipulta avautuvia näkymiä.
Lähtöpiste: Mustavuoren pysäköintialue Niinisaarentien alikäytävän tuntumassa, tien pohjoispuolella. Kierros päätetään samaan paikkaan.
Kesto: 120 min.
Opas: Jukka Palm, Helsinki-opas, eräopas ja luontokuvaaja.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Vantaankosken luonto- ja historiakävely
7.4. klo 17.00
Vantaankoski on upea lähiluontokohde ja suosittu kalastuspaikka. Vantaanjoki koskineen kiemurtelee historiallisen tehdasmiljöön, rehevän lehdon ja kivikautisten asuinpaikkojen lomitse vanhan Kuninkaantien tuntumassa. Leppoisalla kävelykierroksella tutustumme Vantaankosken eläimiin, kasveihin ja niihin liittyviin uskomuksiin sekä kansanperinteeseen. Sukellamme myös alueen historiaan kivikaudelta 1900-luvulle.
Lähtöpaikka: Ravintola Kuninkaan Lohet edusta, Kuninkaantie 28, Vantaa. Lähellä on parkkipaikka. Ruukinrannan (V2101 ja V2102) bussipysäkeiltä lyhyt matka paikalle. Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 90 min.
Opas: Jukka Palm, Helsinki-opas, eräopas ja vantaalainen luontokuvaaja.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Oliivipuita ja orjantappuroita – pääsiäiskierros Talvipuutarhassa
19.4. klo 13.00
20.4. klo 13.00
Talvipuutarha on eksoottisten kasvien keidas, joka on avattu jo vuonna 1893. Oppaan johdolla keskustellaan kasvien yleisestä merkityksestä, kulttuurihistoriasta ja Raamatun kasveista.
Paikka: Kaupungin Talvipuutarha, Hammarskiöldintie 1 A
Kesto: 90 min.
Opas: Ulla-Maija Rouhiainen. Helsinki-opas, kasvi- ja kulttuurihistoriaentusiasti.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
HENKÄYKSIÄ HAUTAUSMAILTA:
Maunulan Uurnalehdon tarinoita
21.4. klo 16.00
Maunulan Uurnalehdon luonto ja suunnittelu hurmaavat – vanhat ja uudet hautakorttelit ovat kiinnostavan erilaisia ja viehättävä lampi kurnuttavine sammakoineen muistuttaa hautausmaan menneisyydestä Oulunkylän kartanon hevoshakana. Monenko hautausmaan halki kulkee luonnon ja siten myös elämän kiertokulusta kertova merkitty luontopolku? Täältä löytyy myös monien merkkihenkilöiden viimeiset leposijat.
Lähtöpaikka: Maunulan uurnalehdon portti, Pirkkolantie 22. Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 90 min.
Opas: Tuula Pohjalainen – Auktorisoitu Helsinki-opas, luonnon ja hautausmaiden suuri ystävä.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Leposaaren hautausmaa
12.4. klo 14.00
Tutustumme Leposaareksi kutsuttuun Kulosaaren hautausmaahan. Tällä pienellä ja viehättävällä hautausmaalla lepää monia tieteen, taiteen ja sodankäynnin merkkihenkilöitä. Hautausmaan kappelin on suunnitellut arkkitehti Armas Lindgren, jonka viimeinen leposija on kappelin lähellä. Lisäksi Leposaaressa on mm. Kustaa Vilkunan, Adolf Lindforsin ja Hannes Kolehmaisen haudat. Leposaari on pienin ja ehkä vähiten tunnettu Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaista.
Lähtöpaikka: Leposaaren hautausmaan portti, Leposaarentien päässä.
Kesto: 90 min.
Opas: Soili Poikonen Kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Presidentit Hietaniemessä
15.4. klo 17.00
Hietaniemi on varmasti Suomen tunnetuin hautausmaa. Kauniille hautausmaalle on haudattu lähes kaikki Suomen presidentit. Heidän hautojaan koristaa maamme eturivin taiteilijoiden luomat hautamuistomerkit. Kierroksella käydään presidenttien haudoilla ja kuullaan kertomuksia heidän elämänvaiheistaan.
Lähtöpaikka: Hietaniemen hautausmaan Uuden kappelin edestä, Hietaniemenkatu 20.
Kesto: 90 min.
Opas: Aulikki Akaan-Penttilä. Hietaniemen hautausmaahan erikoistunut Helsinki-opas.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
KIERROKSET MALMIN HAUTAUSMAALLA:
Tähdet sammuvat
12.4. klo 14.00
Miksi Tauno Palo ja Ansa Ikonen on haudattu Malmille eikä Hietaniemeen? Entä kuka muistaa kohujulkkis Tabe Slioorin? Oliko hän pelkkä seurapiirikuningatar vai naisten vapauksien esitaistelija? Vierailemme traagisen kohtalon kokeneen Armi Aavikon ja tuntemattoman suurmiehen haudoilla. Muistelemme myös lämminäänistä näyttelijää ja mietimme vaihdettiinko Kekkonen toiseksi kuten legenda kertoo. Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 15e.
Lähtöpaikka: Malmin hautausmaan kappelit (Kalmistonkaari 6)
Kesto: 90 min
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Halkaistut miehet ja kansakunnan selvänäkijä
13.4. klo 13.00
Tiedätkö, että sanonta “Jäljet johtaa sylttytehtaalle” liittyy Malmin hautausmaahan? Mikä yhdistää Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotien Pasia, Eugen Schaumania, ja sotiemme legendaa Marokon Kauhua? Ihmettelemme ”kansakunnan selvänäkijä” Aino Kassista, johon koko Suomi tuntui aikoinaan turvautuvan, kansakunnan päämiehistä tavallisiin kansalaisiin. Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 15e.
Lähtöpaikka: Malmin hautausmaan kappelit (Kalmistonkaari 6)
Kesto: 90 min
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Vastarintakävely
19.4. klo 13.00
Mikä vakaumuksellisia idealisteja ajaa ja polttaa? Mistä kumpuaa heidän kuolemaa uhmaava tinkimättömyytensä? Vierailemme teloitetun pasifistin Arndt Pekurisen, hänen aatetoverinsa Aarne Selinheimon sekä punakaartilaisten ja teloitettujen kommunistien, desanttien ja vastarintamiesten haudoilla. Entä kuka on haudattu suomalaisen punakaartilaisen hautaan vuonna 1906? Missä taistelussa hän kaatui? Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 15e.
Lähtöpaikka: Malmin hautausmaan kappelit (Kalmistonkaari 6)
Kesto: 90 min
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Paljonko sielu painaa?
20.4 klo 13.00
Miksi Iittalan junaturma oli talvisodan suuria salaisuuksia? Näyttelikö Matti Pellonpää taolaisesti? Mitä Aki Kaurismäki sanoi mielessään Peltsin avoimen haudan äärellä? Mitä Olavi Virta suri elämänsä loppuun saakka? Paljonko sielu painaa? Kertovatko hautausmaan puut meille totuuden elämästä ja kuolemasta? Millainen on köyhien lasten kortteli? Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 15e.
Lähtöpaikka: Malmin hautausmaan kappelit (Kalmistonkaari 6)
Kesto: 90 min
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
Kohtalon tiet
26.4. klo 13.00
Muistatko Monsieur Mossen, meikkimaailman ”Rembrandtin” entä mikä oli “Reissumies”-Tapsan menestyksen salaisuus? Miksi Laila Kinnunen menetti otteensa jo alle kolmikymppisenä? Malmin hautausmaa kätkee sisäänsä maanviljelijä Otto Åbergin perustaman hautausmaan. Mikä on sen syntyhistoria? Kuka oli kortteliin 61 haudattu “Sodan uhri”? Tutustumme myös hautausmaan kaunottareen, hurmaavaan ja paljon kärsineeseen tataarivaahteraan ja pohdimme puiden rakkauselämää. Kävely perustuu Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 15e.
Lähtöpaikka: Malmin hautausmaan kappelit (Kalmistonkaari 6)
Kesto: 90 min
Opas: Kai Sadinmaa, kirjailija, teologi.
Liput: 15 e. Lippukauppa.
*****
Sivun kuvat: WalkHelsinki, Helsingin kaupunginmuseo